DMS Varaždinske županije

europski_strukturni_fondovi
Nova nada za oboljele od multiple skleroze

Datum

Dolazi li kraj mukama za oboljele od multiple skleroze. Na pomolu je otkriće nove tehnike liječenja, a na njemu radi jedan od najpoznatijih svjetskih znanstvenika, Riječanin Robert Živadinov. Oboljelima u Hrvatskoj održao je predavanje i ulio veliku nadu.

Vladimir Komparić, Danijel Smaila i Huanito Luksetić boluju od iste bolesti, multiple skleroze. ‘Ne završe svi u kolicima, svega njih tridesetak posto, ali ja sam u tih tridesetak posto, tako da sam to prihvatio tako kako je’, rekao je Komparić. Za sedam i pol tisuća oboljelih u Hrvatskoj stiže nova nada. Lijekovima i operacijama možda se može usporiti napredak bolesti. ‘Možda ne toliko bitno za nas koji smo u kolicima, ali za one koji će tek pobolijevati od te bolesti to je nešto jako, jako značajno’, rekao je Smaila. Jedan od vodećih svjetskih znanstvenika u istraživanju multiple skleroze riječki je student, profesor na američkom sveučilištu.

>> VIDEO: Bolest ne mora biti prepreka

‘Ova nova generacija lijekova oralnih lijekova za multiplu sklerozu će isto podignuti kvalitetu života, jer se više neće morati bosti’, rekao je dr. Živadinov. Osim lijekova, u fazi istraživanja je i operacija širenja vratnih vena, također pod paskom profesora Živadinova. ‘Ja mislim da bi moglo jako puno utjecati na kvalitetu života, mi to ne znamo, ali po onome što pacijenti za sada govore je da se daleko bolje osjećaju nakon te operacije’, kaže dr. Živadinov. Vrijeme je njihov najgori neprijatelj, kažu oboljeli. ‘Nažalost, kod nekoga to je progresivno tako da već u samo godinu dana možete završiti u kolicima’, rekao je Luksetić. Prve rezultate istraživanja profesora Živadinova i suradnika koji bi mogli biti objavljeni do kraja ove godine, nestrpljivo iščekuje ova hrabra trojka i tisuće oboljelih diljem Hrvatske.

Izvor: Dnevnik.hr

VIŠE
NOVOSTI